четверг, 25 февраля 2016 г.


Громадська рада при Міністерстві освіти і науки наголошує на відсутності у владних структурах чітко спланованих та організаційно і методично забезпечених дій, спрямованих на реалізацію норм нового бюджетного законодавства в частині професійно-технічної освіти.
Про це йдеться у відкритому листі Громадської ради при МОН до президента Петра Порошенка, голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та міністра освіти і науки Сергія Квіта, що оприлюднений на сторінці громадської ради у Facebook.



У листі зазначається, що після прийняття закону «Про Державний бюджет на 2016 рік» та змін до Бюджетного кодексу професійно-технічна освіта знаходиться на межі знищення. Виникла загроза закриття професійно-технічних закладів, їх нераціональне перепрофілювання, відчуження приміщень, земельних ділянок, скорочення робочих місць тощо.


Також у Громадській раді при МОН наголошується, що до сьогоднішнього дня зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» так і не підписані Президентом України, хоча навіть і це не дає гарантії стабільності, просто надасть відтермінування проблеми.


«Все це викликало і продовжує викликати шквал телефонних дзвінків, звернень, які у більшості своїй містять занепокоєність, розчарування, обурення діями влади, які фактично спрямовані не на реформи в системі професійно-технічної освіти, а на її руйнацію», - йдеться у зверненні.


Автори звернення зазначають, що працівники системи професійно-технічної освіти не заперечують необхідності запровадження якісних змін у підготовці кваліфікованих робітників, але при цьому вважають і вимагають, аби цей процес в Україні відбувався продумано, послідовно та поетапно.


«Просимо Вас, дати доручення Комітетам з питань науки і освіти, з питань бюджету та з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування невідкладно розглянути ситуацію, що склалася в системі професійно-технічної освіти України у зв’язку з прийняттям нового бюджетного законодавства, внести законопроекти щодо змін до прийнятих законів, зокрема про збереження у 2016 році фінансування професійно-технічних навчальних закладів у формі субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, а також щодо зупинення на цей період дії норми про передачу майна закладів профтехосвіти з державної у комунальну власність», - йдеться у листі.


У Громадській раді при МОН запропонували внести зміни до закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо повернення видатків на фінансування підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах з держбюджету.


Також підписанти вважають за необхідне припинити передачу з державної власності у комунальну власність відповідних установ, закладів та організацій професійно-технічної освіти, рекомендувати парламенту підтримати рішення Комітету з питань науки і освіти щодо ухвалення проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів та учнів професійно-технічної освіти які мешкають у відриві від батьків тощо.

Матеріали взято за посиланням http://osvita.ua/vnz/50314/

Комментариев нет:

Отправить комментарий