среда, 14 февраля 2024 г.

Популяризація професійної освіти і робітничих професій

 

«Ми готуємо кваліфікованих робітників для всієї металургійної галузі регіону. З нами співпрацюють понад 30 великих промислових підприємств Запоріжжя. Завдяки цьому вже два роки поспіль працевлаштування наших випускників становить 100%», – із захопленням розповів про свій заклад Володимир Полухін, директор Запорізького політехнічного центру професійно-технічної освіти.

Тут, справді, є чим захоплюватись. Результат якісно організованого навчання – працевлаштування випускників: 86% учнів проходять практику на металургійних підприємствах і в майбутньому отримують запрошення на роботу. Тож учні здобувають усі необхідні практичні навички, вчаться працювати на сучасній техніці та отримують кошти. Водночас завдяки партнерству із бізнесами профтех у 2019 році заробив 1 млн 724 тис. грн, а у 2020 році – 916 тис. грн.

Серед основних партнерів закладу – великі металургійні підприємства: ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ПрАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Запоріжсталь», ПрАТ «Запоріжвогнетрив».

Із 2014 року Центр також розвиває дуальне навчання. Це означає, що 70% навчального часу учні здобувають знання в умовах виробництва, решта занять проводиться в закладі. Партнером профтеху у втіленні такої форми навчання стало підприємство ПАТ «Запоріжсталь». Нині 67 учнів опановують професії «Електрогазозварник», «Машиніст крана металургійного виробництва» за цією формою.

«Без сучасної техніки підготувати кваліфікованого робітника неможливо. Саме тому ми робимо великий акцент на постійному оновленні обладнання. За останніх п’ять років замінили 80% старої техніки на нову. Наразі в нас працює два комп’ютерних класи, 11 інтерактивних дошок, а кожна навчальна аудиторія забезпечена комп’ютерною технікою та хорошим інтернетом», – прокоментував директор Володимир Полухін.

На базі закладу також працює три інноваційних навчально-практичних центри: зварювальних та електротехнічних технологій, а також технологій металургійного виробництва.

Тут можуть здобути практичні навички не тільки учні закладу, але й інші охочі. В навчально-практичних центрах можна опанувати професію «з нуля» або підвищити кваліфікацію. За 2019-2020 роки таке навчання пройшли 102 особи. Заклад також надає свої приміщення для проходження практики студентів вишів: Центр співпрацює з Національним університетом «Запорізька політехніка». Часто після завершення практики студенти залишаються для того, щоб повністю опанувати професію, отримати свідоцтво з робітничої кваліфікації, адже бачать у цьому кар’єрну перспективу.

Маючи вже сучасно обладнаний професійний заклад, тут все одно не припиняють розвиватись далі. Центр регулярно бере участь у різних соціальних проєктах та подається на гранти. У 2019 році він переміг у двох соціальних конкурсах, що дозволило створити спортивний комплекс та встановити сонячні панелі на даху одного з корпусів (тепер заклад акумулює сонячну електроенергію, покриваючи потреби 6 навчальних аудиторій).

Як брати участь в конкурсах та перемагати, заклад вже давно знає з власного досвіду, адже регулярно організовує різноманітні професійні змагання. Наприклад, у 2020 році Центр організував фінальні змагання для конкурсів фахової та професійної майстерності, зокрема WorldSkills Ukraine.

Крім того, у 2019 році профтех став одним із закладів-учасників Програми ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України». У межах ініціативи планується оновлення інфраструктури, підвищення кваліфікації викладачів, що допоможе їм використовувати інноваційні технології під час викладання.

На Десятій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2019» заклад отримав гран-прі в категорії «Лідер професійної (професійно-технічної) освіти України».

Вже в червні розпочинається вступна кампанія, зокрема до запорізького закладу. Ознайомитись із переліком документів для вступу та професіями, яких там навчають, можна на сайті Запорізького політехнічного центру професійно-технічної освіти.

Контакти для зв'язку із закладом: procom.zpcpto@gmail.com або 094-921-13-72, 061-707-73-72.

Довідково.

У 2019 році стартувала масштабна реформа професійно-технічної освіти. Результатом цих змін мають стати комфортні умови для навчання учнів, стимули для ефективної роботи педагогів та інструменти, які дозволять бізнесу впливати на політику підготовки кадрів у регіоні.

У межах реформи МОН співпрацює з програмою ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України». яку підтримують ЄС та його держави-члени Німеччина, Фінляндія, Польща та Естонія. Мета програми – підвищити ефективність реформи, провести навчання керівників закладів та викладачів, а також модернізувати обрані заклади профтехосвіти в 7 пілотних областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській та Чернівецькій.

За інформаціює МОН України


Комментариев нет:

Отправить комментарий