понедельник, 14 сентября 2020 г.

Щодо передачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти з державної у комунальну власність


Відповідно до статті 27 Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік», підготовка робітничих кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти, розташованих у містах обласного значення, здійснюється з відповідних бюджетів міст обласного значення.

Зазначеною статтею передбачено здійснити передачу з державної власності у комунальну власність закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Під час підготовки відповідних пропозицій до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України для подальшої підготовки відповідного проекту рішення Кабінету Міністрів України, Міністерством освіти і науки України отримано значку кількість звернень щодо надання роз’яснень у оформленні відповідних пакетів документів.

За результатами опрацювання вже отриманих пропозицій від обласних адміністрацій виявлено значну кількість недоліків у матеріалах.

З метою прискорення здійснення процедури передачі закладів освіти з державної у комунальну власність та належного оформлення пакетів документів Міністерство освіти і науки України надає відповідні методичні роз’яснення, що додаються.
(Методичні рекомендації, розяснення щодо процедури передачі та вфрма техніко-економічного обгрунтування маєте можливість завантажит на сайті МОН України)


41% профтехів вже розпочав процедуру переходу із державної у комунальну власність. Це означає, що майно цих закладів перейде на баланс регіонів і вони отримають більшу автономію, зокрема фінансову. Планується, що передача профтехів триватиме до 2021 року.

Наразі на сайті Міністерства створено окремий розділ, де управлінці та заклади профосвіти можуть оперативно відслідковувати етапи розгляду документів. Розділ також містить роз'яснення щодо процедури передачі, необхідного пакету документів та контакти профільних фахівців. Крім того, у вересні МОН оновило інформацію у розрізі кожного регіону.

Важливо, що попри перехід у комунальну власність, ці заклади зможуть претендувати на створення навчально-практичних центрів за державні кошти. У 2020 році Уряд спрямував на це 100 млн гривень.
За матеріалами МОНУ


Комментариев нет:

Отправить комментарий